En dörr

Ibland är vårt uppdrag att göra så lite som möjligt.

Under flera år har vi hjälpt Stiftelsen Lars Hiertas Minne att varsamt rusta och modernisera sin fastighet, kv. Asken 5 på Eriksbergsgatan i Stockholm. Hittills har det i första hand handlat om interiöra delar, men när Stiftelsen ville se om man inte kunde nyttja ett gammalt pannrum och tillhörande kolrum med dubbel takhöjd för en ny lokal i entréplanet, blev det nödvändigt att ordna en ny entré från gatan. En långdragen bygglovsprocess landade tillslut i ett bifall. Genom att flytta ned solbänken i granit så att den istället kunde fungera som ett trappsteg och lyfta undan en kollucka i sockeln har det gjorts plats för en ny dörr i det f.d. fönsterhålet. Den nya dörren är av betsad ek lika den befintliga porten och är entré till 65 nya kvadratmetrar som tidigare inte kunnat nyttjas. Allt som tagits bort har sparats och åtgärden är fullt reversibel om man i framtiden skulle vilja återställa fönstret. Det enda vi saknar är det tjusiga smidesgallret som suttit framför fönstret, men det får ligga i källaren och vänta på framtida brukare.


av Herman Arfwedson 2020, Professionell, Hem, Storstockholm