Ett hem för Stiftelsen Lars Hiertas Minne

Ombyggnad av ett våningsplan i kv Asken 5.

Mitt under brinnande världskrig färdigställdes ett representativt hem för stiftelserna Hierta-Retzius stipendiefond och Lars-Hiertas Minne i kv. Asken 5. Nu hundra år senare har Andersson Arfwedson hjälpt Stiftelsen Lars Hiertas Minne att varsamt bygga om och underhålla sina lokaler.

Eftersom stora delar av byggnaden stått oanvända eller använts mycket sparsamt fanns ett behov av att rusta lokalerna för de krav på och behov som finns i samtida kontorsmiljöer. De pampiga lokalerna har fått nya ytskikt i en stil som ansluter till husets byggår och nya wc och pentry har smugits in för att störa de ursprungliga rumssambanden så lite som möjligt. Nya el- och nätverksdragningar har förlagts dolt.

En del av byggnaden som tidigare bara använts som pentry har med små medel kunnat byggas om till en kompakt och välfungerade enrummare på 32 kvadratmeter med kök, wc och dusch.

Ombyggnaden har gjort det möjligt för stiftelsen att kunna hyra ut större delar av sin fastighet och rusta den för ett kommande sekel.

Fakta

Uppdragsgivare: Stiftelsen Lars Hiertas Minne

År: 2014,
Beställare: Stiftelse,
Kategori: Hem,
Plats: Storstockholm