Herresta, Strängnäs

Ombyggnad för att matcha de vackra omgivningarna mellan Mariefred och Stallarholmen

Huset ligger på en tomt som styckats av från Säteriet Herresta. Det var läget som fick våra beställare att fastna för huset. Det ligger på en höjd vid Herrestaviken i en ekskog, inte långt från godsets huvudbyggnad.

Själva huset var dock ett kataloghus vars stora planmått gjorde huset mörkt. Trappan mellan övre planet och entréplanet var smal och trång, och källaren nåddes endast utifrån.

Dan Jonsson är grafisk formgivare och tidigare professor i illustration på konstfack och Åsa Marstrander är konstnär. De ville ha ett nytt kök, samt ateljéer och sovrum med tillhörande badrum på övre våningen.

En ny trappa som förbinder alla tre planen leder upp till övre planen där ateljén och en ny sovrumsdel placerades. På entréplanet byggdes kök, badrum och tvättstuga om och ett bibliotek inreddes. Källaren byggdes om till arkiv.

Mot infarten vänder huset en fasad som fått helt nya fönsterplaceringar, där lågt sittande fönster ger dagsljus till trappan ned till källaren.

I interiören fick rummen nya material där massivdörrar i ask matchas av breda foder och socklar i samma träslag. Hall, kök och tvättstuga försågs med golv av Höganäsplattor och köket fick ny inredning med bland annat en bänk runt spisen i carraramarmor.


Fakta

År: 2003,
Beställare: Privat,
Kategori: Hem,
Plats: Strängnäs