Kv. Marsken, Sollentuna

Flerbostadshus i två färgstarka kvarter

Vid Nationalstadsparken på gränsen till Sollentuna ligger Silverdals Kulle, högt och fritt med utsikt över naturen vid Edsviken. Det är den sista etappen i utbyggnaden av Silverdal och kompletterar enbostadshusen som dominerar området med lägenheter i flerbostadshus.

De 120 bostäderna är uppdelade i två L-formade hus kring en grön och lummig gård.

Grupperingen av husen tar till fullo vara utsikten och sluter bebyggelsen mot Uppsalavägen.

Marklägenheterna med egen uteplats ligger en halv trappa upp från gatan där också entrén till den gemensamma delen av gården finns. En och två trappor upp ligger tre lägenheter på varje plan i de ljusa och luftiga trapphusen: en etta mot gården och utsikten över Silverdal och två genomgående fyror, treor eller större tvåor som även har utsikt mot söder och väster.

Vindslägenheterna högst upp har milsvid utsikt och, i vardagsrummen, full höjd under taket med upp till 4 meters rumshöjd. Gestaltningen är självklar och tidlös men med attityd och utnyttjar fullt ut byggnadsteknikens alla möjligheter för att ge husen en unik identitet. Huskropparna är färgsatta för att skapa variation genom att betona de olika byggnadsdelarna.

Fakta

Uppdragsgivare: Skanska Nya Hem AB

År: 2012,
Beställare: Professionell,
Kategori: Hus,
Plats: Storstockholm