Limön 67, Gävle

Ett sommarhus på en ö utanför Gävle

Limön ligger utanför Gävle, utan fast landförbindelse. Byggnaden är ett sommarhus för en journalist och hans barn med familjer. Det ligger i ett fritidshusområde som kommunen skapade på fyrtiotalet. Ursprungligen var det bebyggt med små masonitstugor, som efterhand byggts om och bytts ut.

Tomten ligger i en tät blandskog, men inom bekvämt promenadavstånd från stranden och utsikten över Gävlebukten och Eggegrund.

Tomterna är små och de strikta byggnadsbestämmelserna medger endast fyrtio kvadratmeters hus med en komplementbyggnad på tjugo kvadratmeter samt 8 kvadratmeter veranda. Även takvinklar och takfot är noga reglerat i planen.

Planen är utformad för att skapa ett sovrum för byggherren och ett gemensamt rum med köksbänk i huvudbyggnaden och ett sovrum i det mindre huset. Huset vänder en sluten sida mot grannen, och de bägge huskropparna är placerade för att skydda verandan för insyn från grannar. Inga fönster i byggnaden vetter heller mot verandan för den skall kunna användas utan att störa något av sovrummen.

Även träpanelen på fasaden har styrts av kommunens önskemål. Taket är av falsad zinkplåt. Invändigt är väggarna klädda med vitmålad panel.


Fakta

År: 2012,
Beställare: Privat,
Kategori: Hem, Hus,
Plats: Gävle