En pärla på Södermalm

Titta på hus-säsongen är tillbaka!

Det är vår igen och det betyder att den idealiska säsongen för att titta på hus är tillbaka. Passa på innan bladverken slår ut! Vi rekommenderar att ni tittar lite närmare på ett välbevarat hus av Paul Hedqvist på Folkungagatan 65. Hedqvist var under en period stadsarkitekt i Stockholm och står som upphovsperson till klassiska Stockholmsinslag som Västerbron, DN-skrapan, Skatteskrapan och ett flertal skolor, men visste ni att han led av frankofili?

Kvarteret Droskhästen 13 på Folkungagatan är en uppvisning i att repetition inte per automatik innebär en brist på omtanke, som man slentrianmässigt kan inbilla sig ibland. Med tjugofem identiska fasadelement komponerade Hedqvist 1929, året före Stockholmsutställningen, en fasad mot Folkungagatan som uttrycker en omsorg om sina gäster och en tilltro till det urbana livet längs stadens gator. De franska balkongerna har gett huset smeknamnet "Franska huset" och även om de bara är en dryg halvmeter djupa så är det tillräckligt för att vardagsrummet ska bli en del av gatan och gatan en del av vardagsrummet. Med en kaffe i ena handen och en tidning i den andra är det inte riktigt lika långt till en uteservering i valfri sydeuropeisk metropol. Det fina med den franska balkongen är att med den följer ett mått av integritet. När pardörrarna stängs kan man ta av sig jackan, plocka fram snacks-skålen och sätta på fredagsunderhållningen och av gatan finns intet kvar.

Från originalritningarna kan man dessutom avläsa att Hedqvist sannolikt var frankofil då balkongräckena ursprungligen hade ytterligare ett franskt motiv med ett mönster av den franska liljan, men i brytpunkten mellan klassicism och modernism måste han ha fattat tycke för franska Rivieran och istället gett räckena en mer marin utformning. Att lägenheterna är utformade för ett liv på stan kan man anta då köken är små eller minimala och trapphuset gestaltats lite som en gemensam hall för alla lägenheter, med schackrutigt stengolv och en öppen balkong mot den dubbelhöga entrén som ger trapphuset en ståtlig karaktär värdig det lilla palats det är.

av Ola Andersson